We gebruiken cookies op deze website.

Hoe kies je het juiste vloerkleed

Het is soms een hele uitdaging om het juiste vloerkleed te kiezen en te vinden dat bij jouw interieur past. Hoe kies je de juiste en welk vloerkleed tovert jouw huis om tot een sfeervolle gezellige ruimte. Maar hoe kom je tot de juiste beslissing en waar vind je dit perfecte vloerkleed? Wij helpen je graag om de juiste keuzes te maken. In deze blog vertellen we je alles over soorten, maten, vormen en materialen. 

BEPAAL JE STIJL

Voor het perfecte vloerkleed is het belangrijk om te bepalen wat jouw stijl is. Als jij een strak, modern interieur hebt overweeg dan om een vloerkleed te kiezen met korte pool of eigentijds ontwerp. Voor een traditioneel of klassiek interieur kun je denken aan een vloerkleed met traditioneel dessin of rijke structuur. Een vloerkleed vult in elk interieur de stijl aan en versterkt deze. Het maakt het als ware compleet. Weet jij nog niet welke woonstijl je hebt of wilt creëren dan helpen onze stylistes je hier graag bij.  

DE VORM

Jouw interieur, de meubels en je eigen smaak bepalen vaak ook de vorm. Het meest voorkomende is het rechthoekige vloerkleed. Deze zijn ideaal te combineren met een rechthoekige tafel of in het zitgedeelte bij de bank met salontafel. Wil je een symmetrische, evenwichtige uitstraling dan past een vierkant vloerkleed perfect in dit interieur. Daarbij past een vierkant vloerkleed ook goed onder een vierkante tafel.  

Wat ook interessant is een ovalen vloerkleed, deze vorm wordt steeds populairder en kan op maat gemaakt worden van bijvoorbeeld kamerbreed tapijt. Het ovale vloerkleed past ook goed onder een ovale tafel maar bij een rechte bank brengt het een bepaalde vorm van zachtheid in het interieur. Ovale vloerkleden zijn speels en de sfeer wordt speels en knus. Ook de ronde vloerkleden doen het erg goed in het hedendaagse interieur. Met een rond vloerkleed leg je de focus op een specifieke plaats. De zithoek voelt gezellig of de leeshoek wordt een intiem hoekje. 

NATUURLIJKE VEZELS

Niet alleen het uiterlijk wordt bepaald door de materiaalkeuze maar ook de sfeer en de levensduur van het vloerkleed. Laten we beginnen bij wol. Wol is bij veel mensen een populaire keuze omdat het natuurlijk materiaal is. Wol is zacht, antistatisch en heeft als eigenschap dat vuil en vlekafstotend is. Naast deze eigenschappen is het een duurzaam materiaal. Wollen vloerkleden passen goed in een ruimte waar je rust in wilt creëren.  

Een ander natuurlijke vezel is katoen. Katoen is zacht en makkelijk te reinigen en heeft een matte uitstraling. Er zijn veel katoen structuren verkrijgbaar. De meest bekende is de lusjes structuur. Omdat katoen minder veerkrachtig is als wol heeft het de eigenschap om na verloop van tijd plat te lopen. Dit is inherent aan het materiaal. 

Natuurlijke vezels met een organische uitstraling zijn jute, sisal en zeegras. Deze robuuste vezels hebben een rustieke uitstraling maar kunnen ruw aanvoelen aan de voeten. Ze zijn ook verkrijgbaar in combinatie met wol, dan is het wat aangenamer aan de voeten. De hal, eetkamer en ruimtes waar veel gelopen wordt zijn ideaal voor jutte, sisal en zeegras. Ze zijn stevig en duurzaam. Met vlekken wel oppassen, direct handelen bij een vlek bevelen we wel aan. 

SYNTHETISCHE VEZELS 

De makkelijk te onderhouden vezels zijn de synthetisch vezels. Polyamide, polypropyleen en polyester zijn vaak iets voordeliger dan de natuurlijke vezels. Synthetisch vezels zijn momenteel ook vaak gemaakt van gerecyclede producten zoals PET-flessen of oude visnetten. Zo worden de synthetische garens steeds duurzamer. Ook worden de synthetische vezels steeds zachter gemaakt waardoor het even zacht aanvoelt als een wollen vloerkleed.   

UNI OF DESSIN

Kies je voor een patroon, hou er dan rekening mee dat het goed past in de sfeer van je interieur. Een print kan al snel te druk worden in combinatie met andere prints in behang of gordijnen. Onze tip is, heb je een druk interieur, kies dan voor een effen kleed. Mag jouw interieur wel wat extra kleur hebben, Kies dan voor een print of speciale structuur waardoor het lijkt alsof je een print in het kleed hebt. Bij een hoogpolig vloerkleed heb je ook te maken met vleug, daardoor lijkt het alsof er vegen en vlekken in het vloerkleed zit. Dit geeft het vloerkleed ook een levendige uitstraling. 

 

AFMETING

Dit is voor veel mensen een grote vraag maar toch zijn er maar een paar belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Een te klein vloerkleed kan de ruimte uit balans brengen en er een onsamenhangend geheel van maken. Kies daarom een royaal kleed dat zorgt voor verbinding. Een groot vloerkleed is naast de verbindende factor ook erg goed voor de akoestiek en natuurlijk heerlijk comfortabel.  

Wil je je vloerkleed in de zithoek, zorg er dan voor dat het vloerkleed 10 tot 20 cm onder de bank komt te liggen. Zo schuift het niet weg en verbind het vloerkleed met de bank. Plaats je een vloerkleed onder de eethoek met stoelen? Houd er rekening mee dat je bij het opmeten ook de stoelen meeneemt. Als je de stoel naar achteren schuift moet deze niet buiten het vloerkleed schuiven. 

En de kleur? Daar helpen we je uiteraard graag mee. Maak daarom een afspraak en kom alle kleuren en structuren bekijken in een van onze acht filialen.