Ondervloer; het behoud van tapijt, laminaat en pvc

Een ondervloer van het juiste materiaal dempt beter dan de 10dB TNO norm wettelijk voorschrijft. Maar dan moet die ondervloer niet uit een vliesje foam bestaan. Dat is weliswaar goedkoop, maar feitelijk duurkoop!

 

Er is nogal wat veranderd

Een vakkundig afgevlakte betongietvloer komt bij nieuwbouw steeds minder vaak voor. Haastwerk heeft het ambacht verdreven. Dat betekent dat vloeren meer dan ooit uitgevlakt moeten worden. Maar dat uitvlakken is vaak niet genoeg om alle oneffenheden te elimineren. Alleen een goede ondervloer is in staat dat alsnog te doen. Een slechte ondervloer beschermt de onderkant van vloerbedekking niet, met alle slijtagegevolgen van dien. Ook de vloerbekleding zelf is anders dan vroeger. Er wordt, bij laminaatvloeren steeds minder geplakt. Lijm heeft plaatsgemaakt voor clickverbindingen. De stabiliteit van de ondervloer bepaalt in hoeverre het laminaat daarbij kan bewegen. Een verkeerde ondervloer geeft vering waardoor het laminaat gaat werken. Dat kan kraken en uiteindelijk scheuren veroorzaken. Er is dan niets mis met het laminaat maar wel degelijk met de ondervloer. Ook dempt een goede ondervloer de loopgeluiden van de bewoners. En dan vooral voor hun buren. De loopgeluiden worden veroorzaakt door lucht in de luchtlaag van de ondervloer. In plaats van geluid dempen, gaat de vloer juist geluid produceren.

 

Lippe Wonen adviseert u graag welke ondervloer voor welke vloerbekleding geschikt is. Daarbij wordt ook gekeken naar de woonsituatie zoals een vrijstaand huis of een appartement met rondom buren. De voorkeur voor een goede ondervloer gaat meestal uit naar geperste houtvezels. Deze vloeren zijn wat duurder, maar leveren veel meer op. Zowel in woongenot als energiebesparing. Houtvezels houden warmte vast en isoleren als een extra deken.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.