We gebruiken cookies op deze website.

Zonnescherm schoonmaken doe je zo

Als de zomer begint wil je genieten van je zonwering maar het is wel zo fraai als dit ook mooi schoon is als je ertegen aankijkt. Daarnaast is het een investering en is het logisch dat je er zuinig op bent. Een schoonmaakbeurt doet wonderen en je geniet er weer een heel seizoen van. Hoe je te werk gaat vertellen we in deze blog. 

WAAR BEGIN JE 

Voordat je begint is het raadzaam om naar buiten te kijken. Schijnt de zon volop? Wacht dan met de schoonmaakbeurt en stel het even uit. Zeep en waterresten kunnen dan te snel opdrogen en dat kan voor vlekken zorgen en dat willen we juist voorkomen. Is het bewolkt? Dan ga je aan de slag. 

STAP 1 

We beginnen met een borstel. Rol je zonwering helemaal uit en bekijk het doek eens goed. Begin met het weg borstelen van los vuil. Soms volstaat deze borstel methode om vlekken weg te krijgen en ben je snel klaar. Blijven er na deze droge techniek toch zichtbare vlekken achter dan volgt stap 2.  

STAP 2 

Een vervuild zonnescherm heeft iets meer nodig dan een droge borstelbeurt en dus gaan we beginnen met de vochtige techniek. Wat heb je nodig? Een zachte borstel of een spons en lauwwarm water. Probeer eerst met water de vlekken te verwijderen. In veel gevallen lossen de vlekken dan snel op maar bij ernstige vervuiling kan het soms helpen om een, niet agressief, schoonmaakmiddel te gebruiken. Schoonmaakazijn is een prima voorbeeld. Met schoonmaakazijn verwijder je namelijk ook de groene aanslag eenvoudig. Daarnaast frissen de kleuren vaak weer helemaal op. Poets het doek voorzichtig schoon met de borstel of de spons maar ga niet hard boenen. Laat het een kwartiertje in werken en spoel het dan schoon met schoon water. Met een tuinslang gaat dat het makkelijkste. Geen tuinslang in huis? Dan is een gieter of emmer water ook een prima alternatief. Doe dit niet met een hogedrukspuit, de druk is veel te hoog en kan je doek beschadigen! Klaar met schoonmaken, op naar stap 3. 

STAP 3 

Nu je zonnescherm weer schoon en fris is moet je, om schimmelvorming te voorkomen, het goed laten drogen. Pas als het doek geheel droog is kun je deze weer oprollen. 

Denk je bij het schoonmaken ook aan de profielen? Deze maak je eenvoudig schoon met een doek en wat schoonmaakazijn. Gebruik hierbij geen schuursponsjes, deze kunnen krassen achterlaten en dat is zonde. En wil je niet elk jaar een uitgebreide schoonmaakbeurt toepassen dan raden we aan om ook na de zomer het doek en profielen schoon te maken. In de meeste gevallen volstaat een droge schoonmaakbeurt dan.  

TIP: Voor een soepel bewegend zonnescherm is het verstandig om de scharnierende delen in te smeren met een siliconenspray. Alles blijft dan in goede conditie. Denk er wel om dat je het doek beschermd tijdens dit proces. 

Fijne zomer!