We gebruiken cookies op deze website.

Marmoleum: trendy én duurzaam

(leestijd: 7 minuten)

Marmoleum wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Het wordt met name gekozen als alternatief voor de populaire gietvloer. Maar wat is het eigenlijk voor product en wat zijn de voordelen? Wat kunnen redenen zijn om wel, of juist niet, voor marmoleum te gaan? In deze blog nemen we je mee in de wereld van Marmoleum.

Stijlvol én natuurlijk

Marmoleum is een linoleumvloer. Linoleum is een natuurlijk en CO2 positief product dat in brede banen van 200 cm kan worden gelegd. Het is de ideale keuze als je op zoek bent naar een stijlvolle vloer die een look van eenheid brengt. Met de verschillende beschikbare dessins past de vloer eigenlijk bij elke woonstijl, van de minimalistische Scandinavische woonstijl tot hotel chique of juist vintage. Alles is mogelijk!

CO2 positief linoleum
Het materiaal linoleum bestaat voor 97% uit natuurlijke bestanddelen waaronder lijnzaadolie, houtmeel, dennenhars, kalksteen, jute en milieuvriendelijke pigmenten. De fotosynthese van alle planten die in Marmoleum worden gebruikt absorberen zelfs méér CO2 dan er wordt uitgestoten door transport en productieverwerking van het eindproduct.

Antibacteriële omgeving
De natuurlijke ingrediënten van Marmoleum zijn van nature bestand tegen microbiële groei. De natuurlijke grondstoffen die in de productie gaan - met name lijnzaadolie - geven Marmoleum het vermogen om de groei van bacteriestammen te remmen. Deze antibacteriële eigenschappen horen bij het product en nemen niet af na verloop van tijd. Dit maakt de Marmoleumvloer een ideale omgeving voor kleine kinderen om op te groeien. Dit is tevens ook de reden waarom het de meest gebruikte vloer is in ziekenhuizen en op scholen.

Geluiddempende waarde
De geluiddempende waarde van een vloer is relatief. Dit komt omdat meerdere factoren een rol spelen bij de akoestiek in een ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting en de grootte van de ruimte: hangen er gordijnen? Staan er veel meubels en van welke stof zijn deze? Komt er een kleed op de vloer te liggen? Misschien heb je de link al gelegd, maar rijke stoffen hebben een dempende waarde en verbeteren de akoestiek. Zo is een tapijt de meest geluiddempende vloer en in een lege, grote ruimte zonder gordijnen zullen geluiden harder klinken.

De geluiddempende waarde van marmoleum zit tussen tapijt en een houten vloer in. Het heeft dus wel een geluiddempende waarde en vangt harde geluiden beter op dan bijvoorbeeld een houten vloer.

CO2 positief linoleum

De fotosynthese van alle planten die in Marmoleum worden gebruikt absorberen méér CO2 dan er wordt uitgestoten door transport en productieverwerking van het eindproduct.

Marmoleum of gietvloer?

Een nieuwe vloer, de keuze is reuze! Misschien is je oog gevallen op de moderne, strakke look van een gietvloer. Het kiezen van de juiste vloer hangt af van vele factoren en deze zijn per persoon en per woning erg verschillend.

Heb je bijvoorbeeld een huurwoning, appartement of een bepaald budget? Vaak valt de gietvloer dan al af. Vanwege de kostprijs en arbeidsintensiviteit vergt het aanbrengen van een gietvloer veel tijd in verhouding tot de meeste andere vloeren.

Marmoleum wordt, in tegenstelling tot een gietvloer, in banen van 2 meter, planken of tegels gelegd. Deze worden verlijmd op de ondervloer, met als positief effect dat de vloer sneller kan worden gelegd én een snellere droogtijd heeft. Bij brede ruimtes is er een naad tussen deze 2 meter brede banen, maar deze is vrijwel niet te zien met het blote oog.

Bovenstaande tabel is een handig overzicht met de belangrijke eigenschappen van marmoleum ten opzichte van een gietvloer. Houd er rekening mee dat er vele verschillende soorten vloeren zijn, zelfs binnen het kenmerk ‘marmoleum’ en ‘gietvloer’. Elk type vloer heeft eigen kenmerken welke onderling kunnen verschillen en afwijken van bovenstaande. Is bijvoorbeeld de duur van het leggen van cruciaal belang? Informeer bij onze filialen aan de hand van de oppervlakte waar de vloer gelegd moet worden.

Tip: neem zoveel mogelijk inspiratie en informatie mee, ons team van adviseurs en stylisten in de filialen denken graag mee en kunnen een persoonlijk advies geven dat is aangepast aan jouw woonwensen en woning.

Ben je benieuwd naar de verschillende beschikbare opties en heb je nog vragen met betrekking tot jouw woning? Kom langs in een van onze filialen voor een passend advies.

Duurzaam marmoleum

Ben je benieuwd of Marmoleum de juiste keuze is voor jou? Informeer bij onze filialen en bekijk alle opties