We gebruiken cookies op deze website.

Laminaat of parket

Alles wat je wilt weten over het verschil tussen laminaat en parket lees je in deze blog.

Als je een nieuwe vloer wilt aanschaffen en je twijfelt tussen laminaat en parket dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om tot een goede beslissing te komen. Deze vloeren hebben beide voor- en nadelen. Om de keuze iets makkelijker te maken hebben we ze in deze blog op een rijtje gezet. 

UITSTRALING

Laten we beginnen met een laminaatvloer. Laminaat is een composietplaatmateriaal. Deze vloeren zijn opgebouwd uit meerdere lagen hout en kunststof en de bovenkant is een print welke vaker herhaald wordt. Als een laminaatvloer gelegd is kun je bepaalde planken herkennen door herhaling. Bij een parketvloer is iedere plank uniek omdat het echt hout is. In bepaalde planken kunnen noesten voorkomen, dit geeft de vloer een levendig karakter. Parket of lamelparket is opgebouwd uit meerdere lagen om werking zoveel mogelijk te voorkomen.

WAT KOST DE VLOER

De keuze voor een vloer hangt natuurlijk deels af van je budget. Wil je voor een lager budget gaan dan is laminaat een goede keuze. Maar ook als je eenvoudiger weer eens een andere vloer wilt dan is dit een prima keuze omdat laminaat redelijk eenvoudig te installeren en te verwijderen is. Parket of lamelparket is daarentegen een duurzamere maar ook duurdere investering in de meeste gevallen. Parket kan, bij goed onderhoud, soms een leven lang meegaan omdat het tussentijds, in veel gevallen, nog eens geschuurd en opnieuw behandeld worden met olie of lak. Slijtage is in geval van beide vloeren onvermijdelijk maar laminaat kun je niet schuren en zal vervangen moeten worden op den duur. 

LEGGEN VAN LAMINAAT OF PARKET

Als je een echte doe-het-zelfer bent dan is laminaat vaak eenvoudig zelf te leggen. Dankzij het klik-systeem van laminaat klik je de laminaatplanken in elkaar. In verband met garanties is het raadzaam om de instructies goed op te volgen. Maar ben je niet zo handig of laat je het liever aan de vakman over dan is er bij ons altijd een ervaren parketteur beschikbaar om deze klus te doen. Wij raden aan om parket door een professionele parket legger te laten doen. Dit is een specialistische klus waar parketteurs voor opgeleid zijn en de nodige ervaring in hebben.  

ONDERHOUD

Voor elke vloer geldt de regel dat je deze dagelijks met de wisser schoonmaakt. Het losse vuil kan namelijk voor krassen in de vloer zorgen. Bij laminaat adviseren we elke dag wissen en of stofzuigen en wanneer het nodig is, licht vochtig dweilen met een schoonmaakmiddel dat uitsluitend bestemd is voor laminaat. Een ander schoonmaakmiddel kan ervoor zorgen dat je naderhand vlekken krijgt die op het laminaat blijven "liggen”. Dit komt doordat er dan een soort laagje op het laminaat is aangebracht. Gebruik daarom alleen een schoonmaakmiddel dat bestemd is voor laminaat.

Bij parket is dit een ander verhaal. Over deze vloer ga je dagelijks met de wisser en of de stofzuiger. Dweilen hoeft niet wekelijks omdat het dweilen met water de vloer uitdroogt. Wil je je vloer wel dweilen, doe dat dan met het geschikt product dat bij jouw gelakte of geoliede vloer hoort. Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen. Hiermee kun je zelfs schade aan je kostbare vloer veroorzaken. Wij geven bij een vloer altijd het juiste advies over onderhoud van je vloer. 

Kom voor een goed advies langs in een van onze acht filialen