Verzamel de benodigdheden
- Behangrol(len): zorg dat je voldoende behang hebt voor de gehele klus, met een beetje extra voor eventuele fouten/reparaties. Het komt nog wel eens voor dat er kleurverschil is bij verschillende batches, als je alle rollen in één keer koopt is de kans zeer klein dat dit het geval is. Controleer dit meteen bij de aankoop.
- Voorstrijkmiddel/behangprimer: komt het behang op een sterk absorberende muur? Door deze muur eerst te behandelen met een primer breng je de zuiging op het juiste niveau voor een optimale hechting.
- Behanglijm: zorg ook dat je voldoende én de juiste behanglijm in huis hebt. Dit verschilt per soort behang welke je nodig hebt, natuurlijk kunnen wij hierin adviseren. Let hierbij op dat goedkoop vaak duurkoop is, zorg voor kwaliteit zodat het prachtige behang nog jarenlang op zijn plek blijft.
- Behangtafel: een stevige tafel om het behang op uit te rollen en in te smeren met lijm. Dit kan ook op de grond, afhankelijk van wat je zelf fijner vindt.
- Brede kwast/verfroller om de lijm aan te brengen op de muur en luchtbellen te verwijderen.
- Stanleymes en/of schaar: om het behang mee op maat te snijden.
- Waterpas en potlood: hiermee zorg je ervoor dat je het behang recht en op de juiste hoogte aanbrengt.
- Behangspatel: om het behang mee glad te strijken en overtollige lijm te verwijderen.
- Emmer en spons: om eventuele lijmresten te verwijderen.
Bereid de muur voor
- De muren moeten glad, schoon, droog, stofvrij en neutraal van kleur zijn.
- Oud behang kun je het beste verwijderen en gaten/scheuren dienen te worden opgevuld en glad geschuurd. Werk vlekken of kleurverschillen op de muur weg om het doorschijnen hiervan te voorkomen.
- Behandel sterk absorberende muren met een voorstrijkmiddel/behangprimer om de zuiging van de muur op het juiste niveau te brengen en voor een optimale hechting van de behanglijm te zorgen.
- Ga je donker behang plakken? Verf de wand dan eerst in dezelfde kleur, of zet banen in dezelfde kleur op de muur waar de naden zullen komen (dit kan alleen met vinyl, anders is de kans groot dat je het er doorheen gaat zien); zo voorkom je witte naadjes.
Alvorens het plakken
- Controleer de rollen op kwaliteit, kleur en dessin en of ze hetzelfde kleur- of batchnummer hebben.
De symbolen op een rol behang
Je hebt een selectie van je favoriete behang gemaakt, dus kun je aan de slag. Maar wat betekenen de symbolen op de rol? De symbolen op belangpapier zijn gestandaardiseerd, net als wasvoorschriften in je kleding. Ze vertellen je onder andere hoe waterbestendig het papier is, op welke manier je de lijm moet aanbrengen en hoe kleurbestendig het behang is. Elke rol beschikt over kwaliteiten en eigenschappen waarmee je rekening moet houden alvorens je begint. Niet iedere soort behang is bijvoorbeeld geschikt voor gebruik in een keuken of de badkamer.
Op iedere rol behang vind je informatie over het gebruik van lijm, maar ook hoe je bijvoorbeeld een patroon moet plakken. Heb je gekozen voor behang met een verspringend patroon, dan heb je meer behang nodig.
De symbolen op een rol behang en hun betekenis
Behang: een functioneel stijlstatement

Let op:
- Controleer het resultaat op fouten in het behang nadat er maximaal 3 banen zijn geplakt.
- Indien er een fout is dus geconstateerd NIET doorplakken, maar duidelijke foto’s maken en contact opnemen met uw filiaal aub.
- Arbeidsloon/-tijd wordt niet vergoed, dus voorkom extra werk.
- Na akkoord van de fabrikant voor omruiling, alle overige gesloten rollen met het foutieve behang (inclusief etiket) inleveren bij uw filiaal (dus niet weggooien!) aub.
- Behang dat speciaal voor u is besteld, kan helaas niet meer retour worden genomen ivm kleur-, batch- of serienummer.
Smartpaper en/of vliesbehang plakken
- Gebruik alleen de lijm die wordt voorgeschreven door de fabrikant en/of wordt geadviseerd door jouw filiaal en lees het verwerkingsvoorschrift goed door.
- Snijd de banen op de gewenste lengte, rekening houdend met een eventueel rapport.
- Breng de lijm aan over een iets grotere breedte dan de baan, om te voorkomen dat men de reeds aangebrachte baan raakt.
- Breng de banen droog op de wand aan - de eerste tegen een loodlijn – en druk deze aan met een behangspatel of zachte borstel, gebruik eventueel een naadroller om de naden extra aan de drukken. De banen stotend (dus met de zijkanten tegen elkaar aan) plakken. Let op: vliesbehang krimpt in principe niet, maar kan wel uitrekken door er veel mee te schuiven. Het behang zal daarna weer naar originele staat gaan en zo kunnen er alsnog naden ontstaan; probeer dus zo min mogelijk met het behang te schuiven.
- Controleer elke geplakte baan op luchtbobbels en strijk deze meteen naar de zijkanten weg met een behangspatel. Druk vervolgens de naden aan met een naadroller.
- Snijd de baan op maat met behulp van een liniaal en cutter met afbreekmesje.
- Verwijder lijmvlekken als ze nog nat zijn, gebruik hiervoor een zachte spons (deppen, niet wrijven!).
- Op kamertemperatuur droogt de lijm het beste, vermijd dus hitte en tocht.
Heb je hulp nodig?
Wil je toch liever ontzorgd worden bij het plakken van jouw nieuwe behang? Informeer in het filiaal naar de mogelijkheden.