We gebruiken cookies op deze website.

Wat zijn pvc vloeren

Over het algemeen wordt met een pvc-vloer een vloer bedoeld die bestaat uit stroken of tegels van polyvinylchloride; ook wel vinyl of PVC genoemd. Er is dus eigenlijk geen verschil tussen PVC en vinyl, alleen wordt met vinyl vaak een kamerbrede vinylvloer bedoeld en met PVC een vloer van stroken of tegels. Meestal lijkt een pvc-vloer sprekend op een echte houten of stenen vloer. 

Dry-back of click

Pvc stroken en tegels zijn beschikbaar in verschillende constructies. De meest gebruikte zijn dry-back en click maar wat is nou wat? 

Met dry-back wordt bedoeld dat de tegels of strook rechtsreeks op de vloer wordt verlijmd. Het voordeel is een mooi strak resultaat en de vloer is stil. Het nadeel is dat het niet verhuisbaar is omdat het vastgelijmd is. Bij dry-back duurt het 48 uur voordat de lijm is uitgehard. Een click pvc-vloer is vergelijkbaar met een click laminaat vloer en kan dus ook weer verhuisd worden. Ideaal voor vloeren waar niet op geplakt mag/kan worden. Zowel de dry-back als de click pvc-vloeren zijn prima te combineren met vloerverwarming. Let er wel op dat de zwevende (click) vloer iets meer redementsverlies heeft dan een dry-back variant omdat daar geen ondervloer aangebracht hoeft te worden. Zowel dry-back als click zijn zeer goed te onderhouden en in combinatie met een goede entreemat hou je vuil en viezigheid goed buiten zodat de vloer lang mooi blijft.  

Het dessin kies je zelf

Door dessins of kleuren te combineren of in legpatroon te variëren creëer je je eigen persoonlijke vloer.

Zo kan een strook in de lengte geplaatst worden maar ook als een elegante visgraat. Vooral het visgraatpatroon is zeer populair komt in vele vormen voor. Van een elegante visgraat met smalle stroken tot een stoere variant met grote en brede stroken. Ook een Hongaarse Punt, een strook die uitloopt in een punt aan beide zijden, wint aan populariteit. Het patroon lijkt op een visgraat, alleen zonder dat de stroken verspringen. 

Verschillen in PVC

Natuurlijk zijn er verschillen in het uiterlijk van de vloeren. Er kunnen grote verschillen zijn in kleur, noesten, tekening etc. Ook het reliëf, embossing genoemd, kan behoorlijk verschillen. En de embossing is heel belangrijk voor de uitstraling van een vloer.

Een pvc vloer is een geprint plaatje maar als het reliëf er niet bij past dan klopt het gewoonweg niet. Ook bestaat er ‘in register embossing’. Dit houdt in dat het reliëf de print volgt. Als je dan een noest in het ontwerp ziet, kun je deze in het reliëf voelen. Dit maakt dat de vloer er in z'n geheel uiteindelijk extra natuurgetrouw uitziet. Bij sommige houtdessins past subtiele embossing beter dan een robuust of extra diep reliëf. 

V-groef en formaat

Naast het dessin en het reliëf van een strook of tegel, zijn er ook pvc-vloeren met v-groef. Hierbij wordt de omtrek van de strook of tegel extra benadrukt door deze van een afgeschuinde kant te voorzien.

Bij het leggen van de stroken of tegels ontstaat een v-groef die extra diepte aan de stroken of tegels geeft. Tot slot zijn er op het gebied van het uiterlijk nog verschillen in formaat. Van groot tot klein en van breed tot smal. De tegels en stroken komen in allerlei maten. Zo zijn er stroken beschikbaar van wel 180 centimeter lang en zijn er betontegels van 1 bij 1 meter. Tegels die je normaal met 3 man moet tillen, maar in pvc prima alleen te verwerken zijn en daarnaast ook nog eens levensecht lijken.

Zelf installeren?

Deze vraag wordt best vaak gesteld. Wij raden aan het door de specialist te laten doen. 

Voordat pvc stroken op een ondervloer verlijmd worden moet de ondervloer egaal gemaakt worden en egaliseren is een ambacht dat niet iedereen kan. De vakmannen van Lippe Wonen beheersen deze techniek erg goed en zorgen dan ook voor een goede basis. Daarnaast is het leggen van een vloer niet eenvoudig en heb je de juiste materialen meestal niet bij de hand. Wij nemen je deze taak dan ook graag uit handen. Kom eens langs bij Lippe Wonen wij hebben de beste merken pvc stroken in de collectie en helpen je graag om de juiste keuze te maken. 

Onze populaire merken